Merhaba,

Geçtiğimiz haftalarda üniversite giriş sınavı sonuçları açıklandı. Yüksek öğrenim yapmak isteyen genç arkadaşlarımızın büyük bir kısmı hayallerini gelecek senelere erteledi.

Sınavı kazananlar ise tatlı bir telaş olan ve hiçbirimizin unutamadığı o tatlı heyecanı -kayıt heyecanını- yaşamaya başladılar. Tercih aşamasında antropoloji bölümlerini tercih etmek isteyen adaylarla yazışmalarım oldu. Bu yazışmalardan edindiğim izlenimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Üniversite eğitimi almak isteyen gençlerimiz ne yazık ki tercih esnasında antropoloji ile tanışıyorlar. Antropolojiyi tanımadan, kulaktan dolma ve eksik-yetersiz bilgilerle tercihlerini yapıyorlar. En çok sorulan hususların başında ise mezuniyet sonrası iş olanaklarının nasıl olduğu geliyor. Alacakları eğitim, bölümlerin özellikleri vb. unsurlar çok fazla önem arzetmiyor. Akıllardaki tek soru şu: Mezun olduktan sonra iş bulabilecek miyim ?

Bu noktada iki ayrı konu akıllara gelmektedir. Bunlardan birincisi antropoloji biliminin neden sadece belirli bir çevre tarafından bilindiği, bununla sınırlı kaldığı ve sokaktaki adama neden inemediğidir. İkinci konu ise antropoloji eğitimi gören kişilerin istihdamı ile iş dünyasındaki kariyer aşamalarında yaşanmakta olan problemlerdir.

Antropolojinin halkımız tarafından bilinmemesini çeşitli nedenlere bağlayabiliriz. Ama bence bunun en önemli nedeni, bizlerin antropolojiyi tanıtmaması veya tanıtamamasıdır. Belki de bu alanda eğitim görecek olan kişilerin geleceklerini garanti altına alamayacaklarını düşünerek antropolojiyi geniş kitlelere tanıtmak istemiyoruz.

Antropoloji, ülkemiz şartlarında ne yazık ki bir kariyer alanı olarak görülmemektedir. Antropoloji eğitimi almanın avantajlarını ve dezavantajlarını bir yana bırakalım antropologlar iş yaşamında yalnız kalmanın sıkıntısını yaşamaktadır. Üniversitenin bizleri hayata hazırladığı söylenir. Yeni mezun bir antropolog çıkış belgesini aldığı zaman daha birinci sınıfın ilk günlerinde tanışmaya başladığı gerçeklerle yüzyüze gelmektedir.

Mezuniyet sonrasında kendisini nasıl bir hayat beklemektedir ? Almış olduğu eğitimi genel anlamda hayatına özel de ise iş yaşamına nasıl yansıtacaktır ? Mülakatlarda kendisine sorulan ilk soru olan mezun olduğunuz bölüm ne işe yarar, sizler neler yaparsınız veya neden onca bölüm varken gittiniz bu bölümü seçtiniz vb. soruların yanıtlarını vermeye çalışırken yaşamakta olduğu "o bildik anların" sorumlusu kim olacaktır ? Bütün bu sorular başlı başına birer tartışma konusudur. Bu aşamada paylaşıma açmak istediğim konu ise "Neden antropoloji öğrenimi ? Antropoloji eğitimi almak kişiye neler kazandırır veya neler kaybettirir ?" sorusu çerçevesinde olacaktır. Yeni yazılarımızda mümkün olduğunca bu konuların üzerinde durmaya çalışacağız.

H. Murat BABADALI

Positive SSL