Merhaba,

Antropoloji ve kariyer... Bu iki kavram birlikte kullanıldığı zaman hemen soru sorma mekanizmamız devreye giriyor.

Sorularımızı arka arkaya sıralamaya başlıyoruz.

---Antropolojide kariyer mi olur hiç ?

---Bir antropologun nasıl bir kariyeri olabilir ki zaten ?

---Her dönemin beraberinde getirmiş olduğu trend ortada dururken neden antropolojide kariyer yapayım ki ?

Can alıcı asıl soru en sonunda geliyor...

---Antropoloji mi ? O da ne ola ki ?


Bilinmeyenler bizler için her zaman bize uzak olan, bizi korkutan ve bir kapalı kutu olarak tasvir ettiğimiz unsurlardır. Bilinmediğini düşündüğümüz belki bilmek istemeyi gerek duymadığımız konular farkında olmadığımız bir biçimde hayatımızı yönlendirir durur. Siz bilmediğiniz şeyin ayağına gitmiyorsunuz. Peki bilinmeyen sizin ayağınıza gelirse ne yaparsınız ? İşte, o an, dünya üzerindeki yaşanası anlardan biridir. Korku, heyecan, merak birarada size karşı oyun oynamaya başlamıştır. Bilgi sahibi olmadan antropoloji bölümüne giren öğrencimiz bu duyguları yaşamakatadır.

İş dünyasında da durum aslında yukarıdakinden çok farklı değil. Bilmediğiniz bir alanda, çalışma sistemlerini hiç bilmediğiniz kişilerle çalışmak bizleri en çok düşündüren konuların başında gelir. Hele bir de eğitim hayatının başında olan ve üniversite sonrası neler yapacağı konusunda hiçbir kariyer planı olmayan gençlerimiz Don Kişot misali ellerinde kalkan ve mızrakları ile yeldeğirmenlerine saldırmak için hazır kıt''a beklemektedir. En sonunda elde delinmiş kalkanlar ve kırılmış mızraklar kalır geriye.

Halen antropoloji öğrenimine devam eden veya antropolojiyi tercih edecek olan adayların büyük bir bölümünü söz ettiğimiz gruba dahil etmememiz için hiçbir neden bulunmuyor. Eğitimimiz sırasında hiçbirimize bir kariyer planlama eğitimi sunulmadı. Böyle birşeyden hiçbirimizin haberi bile yoktu zaten. Antropolojinin bir kariyer alanı olabileceğini bir kenara bırakalım mezunların bir kısmı ancak 4 sene sonunda antropolojinin ne olduğunu yeni yeni anladıklarını yapılan sohbetlerde dile getiriyordu. Antropolojiyi anlamak, hayatımıza entegre edebilmek ve aktarabilmek mi ? Hayır, onlarda ne öyle!.. Öğrencilik döneminde, binbir güçlükle doldurduğumuz mülakatları işlemekten kafamızı kaldırmamıza fırsat kalmıyordu. Mezuniyet mi ? Nasıl olsa gün gelir biter bu okul deniliyordu. Çıkış belgesini ve transkriptinizi aldığımız gün rüya bitiyordu. Sonuç mu ? Welcome to Neverland...

Peki burada hata kimde ? Sadece eğitim dönemi düşünülerek hazırlanan ders programlarında mı ? yoksa nasıl olsa birşeyler yaparız diyerek labirentte tur atmayı tercih eden öğrencilerde mi ? Bu noktada kimlere görev düşüyor ? Bu sorunun cevabı başlı başına bir tartışma konusu olacağı için bir başka yazımızda detaylı bir şekilde değinmek istiyorum. Fakat sorumuzun cevaplarından bir tanesi var ki kapsamına almış olduğu kişilere büyük bir sorumluluğu yüklüyor: Mezunlarımız

Antropolojinin bir kariyer alanı haline gelmesi veya antropologların da edindikleri bilgilerle kariyer sahibi kişilere dönüşebilmesinde mezunlarımız önemli bir rol üstlenmelidir. Antropolojinin tanıtılması, geniş kitlelere doğru bir şekilde duyurulabilmesi aşamasında mezunların rolü akademisyenlerden önce gelmektedir. Çalışma hayatında gerçekleştirilen uygulamalar antropologların neler yapabileceklerinin en güzel göstergesi olacaktır.

Yıllar önce bugünün öğrencileri ile aynı bölümde okuyan ama bugün nerede, hangi işle meşgul olduğunu bilmediğimiz mezunlar... Sosyal organizasyonu inceleyen ama kendileri organize olamayan mezunlar... Antropoloji mezunları olarak bizlere önemli bir görev düşüyor. Mezuniyet sonrasında hangi sıkıntıları yaşadık ? Hangi alanlarda çalışmaya başladık ? Yaşanan istihdam sıkıntısında bir antropolog ayaklarını nasıl sağlam bir şekilde yere basar ? Bu soruların yanıtları yol gösterici niteliktedir.

Antropoloji-Çalışmaları Web Sitesi olarak bu konuda nasıl bir katkımız olabilir diyerek yeni bir bölümümüzü paylaşımınıza açmaya karar verdik. Dünün mezunu bugünün iş hayatında yerini almış veya almaya çalışan antropologlarının deneyimlerini, duygularını, düşüncelerini sizlere duyurmak bir anlamda tercüman olmak için Kariyer Hikayeleri bölümümüzü hazırladık. İş yaşamında neler yapıyorsunuz ? Genç antropologlara ve antropolog adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir ? Bunları bizimle paylaşmanızı bekliyoruz.

Gelecek kaygısı taşımadan antropoloji yapılacak günler dileğiyle...

Positive SSL