-GELENEKTEN GELECEĞE ANTROPOLOJİ-

II. Ulusal Antropoloji Kongresi

Antropolojik Belgesel Film Gösterisi

(Belgesel Sinemacılar Birliği''nin Katkılarıyla)

18-19 Haziran 2004

Armada Otel - İstanbul

I. Gün
18 Haziran 2004


12.40 - KIZLAR ve KÖKLER / Ümit KIVANÇ / 37'' / 2003

Van''da, çoğu köylerinden göçmek zorunda kalmış ailelerin çocuk ve kızlarının kilim dokudukları bir atelyedeki yaşam. Büyük şehir insanlarının varlığından bile haberdar olmadığı bir hayat mücadelesi tarzı. 200-300 yıl öncesinin teknikleriyle boyanan, dokunan harikulade kilimler.

14.30 - GİDENLERİN, GELENLERİN, KALANLARIN TOPRAĞI; GÖKÇEADA / Neşe ERTÜRK / 48''/ 2004

Tarih boyunca milyonlarca insan doğdukları topraklardan uzaklarda yaşamak zorunda kaldı. Gökçeada, tam bir göçmenler adası; dünyanın yedi bucağına dağılmış Adalıları ya da hemen karşı kıyıdan; Çanakkale''den, Muğla''dan, Isparta''dan, Kars''tan, Adıyaman''dan gelenleriyle... Belgesel, Gökçeada''ya özgü İmroz koyununun kırkım sürecine katılan Kosta ve Mehmet''in hayat hikayeleri, dostlukları paralelinde gelişiyor. Programda, eski yerleşim bölgelerini oluşturan Rum köylerine; adet ve geleneklerine; kurulan iskan köylerine; yeni gelenlerle Adanın eskileri arasında kurulan dostluklara; Rumların ayrılış öyküsüne ve geleneksel olarak sürdürülen Meryem Ana Bayramına yer verildi.

15.30 - AYRILIĞA DÜĞÜN / M. Namık UĞUR-Özgür ARIK / 38'' / 2003

Bu evlilikte, bir çiftin evlenebilmesi için, gelinin erkek kardeşi ile damadın kız kardeşinin de evlenmesi gereklidir. Böylece berdel, dört kişinin ortak kaderi olur.Belgesel, sevdiği kızı bu gelenek ve yoksulluk nedeniyle alamayan Seydo''nun gönülsüz evliliğini anlatmaktadır. Hikaye düğün boyunca ailesi tarafından aktarılır.

16.30 - GÖÇLER, GÖÇLER, GÖÇLER - II / Alev Çağlayan ALTINBÜKEN / 32''/ 2003

"Göçler, Göçler, Göçler..." üçlemesinin yerel göçlere ayrılan 2. bölümünde Anadolu''dan İstanbul''a göç eden kişilerin metropoldeki kimlik arayışlarını "hemşehrilik" kavramı çerçevesinde nasıl ördüklerine tanık oluyoruz. Almanya''dan kesin dönüş yapan Ordulu Talip Tatar İstanbul''da yaşamaktadır. Köylerinin boşalmasıyla ve okumak umuduyla Şirvan''dan İstanbul''a göç eden Yasin Evin ile tekstil ve kimyevi boya ticaretiyle uğraşan Giresun Tirebolu doğumlu Ziya Kaya da... Farklı yörelerden İstanbul''un farklı semtlerine gelerek kente tutunmaya çalışan üç bireyin yaşam öyküsü Türkiye''nin "yerel göç" sorununu gündeme taşıyor.

17.10 - SÜRYOYO / Mustafa ÜNLÜ-Selda MERAL / 45'' / 2000

Süryoyo, Mardin''de günbatımını anlatır. 92 yaşında bir dokumacı olan Merrin Hanım''ın, 70''li yaşlarında taş ustası Gebro ve telkari ustası Gevriye''nin, özgün basmacılığın kalan son temsilcisi 80''lik Nasra Hanım''ın bir yoru gününde belki de son ayinlerinden birinin öyküsü.

II. Gün
19 Haziran 2004

13.00 - AYRILIĞIN YURDU HÜZÜN: KAYAKÖY İKLİM VE ZAMAN MASALLARI-2 / Enis RIZA / 26'' / 2001

1922''de ''Mübadele'' ile Yunanistan''a göç eden Rumlar arasında Levissi (Kayaköy) halkı da vardı. Kayaköy''den Yunanistan''a göç eden bu halk , Atina yakınlarınnda Nea Levissi adını verdikleri bir mahallede yaşamaya başladılar. Kayaköy ise, 500 hanesi, okulları, kiliseleri, şapelleri, çeşmeleri ve sokakları ile sessizliğe döndü yüzünü. Yaşanan mübadelenin ardından yalnızlığa terkedilmiş Kayaköy''e ve orada yaşamış olanların anısına bu belgesel film. Tüm anılarını, şarkılarını, eşyalarını sandıklarına sığdırarak ayrılan Kayaköylüler''in ve onların gidişlerine tanık olan Türk köylülerinin anlattıklarıyla örülü.

14.30 - ANADOLU DÜŞLERİ-MUŞ / Gül BÜYÜKBEŞE MUYAN / 23'' / 1998
Anadolu''da kış, uzun bir bekleyiştir. Damların altında yaşam, kış boyu evin tam ortasına kurulmuş soba başında geçer. Ama asıl zorluk, gündüz yaşanır Muş Hasköy''de.

15.15 - SOKAK ÖYKÜLERİ-BARTIN / Hatice GÜRLER / 27'' / 2002

Seyyar satıcılar, kentlerin kaybolan renkleri, sesleri artık... Tıpkı arnavut kaldırımlı dar sokakları gibi. Ne zamanki büyük apartmanlar, küçük bahçeli evlerin yerini almaya başladı ve çocuklar sokaklardan çekilip evlere hapsoldular, işte o zaman terk etti onlar da sokakları. Duyulmaz oldu günün rengini, saatini belirleyen sesleri. Ama Bartın''a özgü bir tür tatlı olan "ağda"yı satan 88 yaşındaki İlyas Usta, hala direniyor. Adımları yavaşlasa da, sokak sokak, ev ev dolaşarak çocuklara şeker satmaya devam ediyor. "Sokak Öyküleri"nde Bartın, İlyas Usta''nın adımlarıyla, İlyas Usta''nın gözüyle anlatılıyor.

Kongre Resmi Web Sitesi: http://www.antropoloji.gen.tr
Bilgi İçin: Info / Bilgi Anthropology-Works