Siber dünya, birçok yönden hayatımıza yavaş yavaş yerleşiyor kimilerine göre çoktan yerleşti. Öyle ki yaşadığımız dünya ile onu ayıramayabiliyoruz. Yeni alışkanlıklar, hastalıklar, ticaret şekilleri ve iletişim biçimleri kazandık. 
 
Şimdi daha büyük bir dünyadan bahsedebiliyoruz. Ancak “insan, bu dünyada kendini nasıl göstermektedir?” “Ne tür ilişkiler içindedir?” “Bireysel ve sosyal görünürlüğü nasıldır ve kendini nasıl ifade etmektedir?”  gibi siber alanın insan yaşamındaki yerini tanımlama ve açıklama çabasındaki sorular giderek artmaktadır. Bunlara, siber etnografi veya çevrimiçi etnografik araştırma biçimleri gibi teorik tartışmalar da eşlik etmektedir.
 
Özetle siber alanda birçok aktiviteye imza atıyoruz. Bir nostaljiyi yaşayabildiğimiz gibi öğreniyoruz; farklı ülkeleri geziyoruz; âşık oluyoruz; siyaset yapıyoruz; tabuları yıkıyoruz ve yeni değerler ortaya koyuyoruz. Yanı sıra bilim insanları olarak siber dünyayı bir araştırma alanı olarak da ele alıyoruz. İşte bu nedenle Folklor/Edebiyat Dergisi, 72. Sayısında, siber dünyayı disiplinler arası bir perspektifle ele almaya hazırlanıyor.

Bu çerçevede siber kültür konusu, aşağıda belirtilen konu başlıklarına dâhil edilebilecek teorik içerikli çalışmalar ve özgün araştırmalarla ele alınacaktır.

-Toplumsal cinsiyet ve siber kültür; siber alanda toplumsal cinsiyet temsili, yeni feminizm vb.
-Siber dünyada siyaset; siber demokrasi, siber terör, devlet ve siber alan, siber çatışmalar, siber saldırılar, hacker’lar vb.
-Siber kültürde din ve inanç; siber alanda yeni inançlar, dinsel topluluklar, tarikatlar vb.
-Siber etnografi, Siber folklor, Siber antropoloji, folksonomi vb.
-Çevrimiçi topluluklar, siber alanda sosyal kimlik ve değişim; dijital ortamda toplumsal bellek; ulusal ve etnik kimlik halleri vb.
-Siber medya; siber alanda gazetecilik, yeni medya tartışmaları ve dijital iletişim biçimleri vb.
-Siber alanda sanat ve görsellik; siber dünyada edebiyat, görsel sanatlar, müzik, dans vb. sanatlar.  

Son Tarih: 1 Haziran 2012

İletişim için sayı editörü: Z. Nilüfer Nahya, nlufern @yahoo.com