Calismanin amaci kulturumuzde lanet, beddua, kufur, sovme, hakaret anlayisinin ve cesitlerinin/metinlerinin belgelenmesi, tasnif edilmesi ve incelenmesidir. Bu birimler arasindaki sinirlarin tartisilmasi, bu alanlarla ilgili inanclarin, tarihî olay kayitlarinin ortaya konmasidir.

Mesela, beddualar kime, ne sebeple, ne tür bir fenalik diler, beddua kimin istimdadina muracaat eder. Mesela, "aslan" yakiştirmasi taltif olarak algilanirken "yilan" veya "sivrisinek" bunun aksi bir tepki uyandirir: hangi hayvanlar, hangi hasletler hangi sebeple hakaret kapsamina girer. Mesela, dilenci söyleminde gizli bir beddua temennisi var midir? Mesela, "yobaz" gibi kelimelerin etimolojisi ve tarihî gelisimi. Mesela, bedhahligin büyü boyutu, Şamanizm''de kötü ruhlar...

Konuya dil, tarih, kultur tarihi, sosyal tarih, antropoloji, sosyoloji, hukuk, edebiyat, psikoloji gibi bilim dallarinin veri ve metotlariyla yaklasabilirsiniz.

Bu calismaya katilmayi arzu ederseniz en gec 1 Mart 2008 tarihine kadar yazi basliginizi ve kisa bir ozetini e-posta ile tarafima ulastirmanizi rica ederim. Yazilarin teslim tarihi 15 Agustos 2008''dir.

En iyi dileklerimle birlikte saygilarimi sunarim.

Prof. Dr. Emine Gursoy Naskali
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Positive SSL