"19 Şubat 2015" Amerikan Antropoloji Derneği (AAA) tarafından "Ulusal Antropoloji Günü" olarak kutlanacak*. Antropolojinin ulusal düzeyde gündeme getirilerek kamuoyunun dikkatinin çekileceği bu özel günün bir benzeri ülkemizde neden kutlanmasın?

Takvimlerimizde yer alan ve ülke çapında kutlaması yapılan mesleki günler ve haftalar listesine artık "Ulusal Antropoloji ve Antropologlar Günü"nün de eklenme zamanının geldiğini düşünüyoruz.

Yıllar boyunca çeşitli çevrelerin, çıkar gruplarının nedeni hiçbir şekilde anlaşılamayacak engellemelerinden dolayı gözardı edilen, neredeyse istenmeyen bilim dalı ilan edilme noktasına gelen ANTROPOLOJİ bugünün ve geleceğin yıldızı parlayan bilim dalı olarak kabul ediliyor.

Gerek küresel ve bölgesel gerekse ülke çapında yaşanan Kültürel-sosyal, ekonomik ve siyasi gelişmeler önümüzdeki günlerin her açıdan zorlu ve sıkıntılı geçeceğini işaret ediyor.

Mevcut ve yaşanması muhtemel sıkıntıların sona erdirilme sürecinde, antropolojik bakış açısı ile geliştirilen çözümler, olası tüm çözümler içinde ilk sıralarda yer almaya aday olacak.

Böyle bir dönemde ülkemiz kamuoyunun antropoloji hakkında bilgilendirilmesi ve mevcut bilinç seviyesinin yükseltilmesi açısından kutlanacak olan "Ulusal Antropoloji ve Antropologlar Günü"nün önemi bir kat daha artıyor.

Önerimizi okuyanların çoğunun hangi tarihin kutlama için seçileceğine odaklandığını tahmin etmek pek zor değil.

Akademisyenlerimiz, mezunlarımız, öğrencilerimiz ve antropolojiye gönül veren herkesin fikirlerini paylaşacağına inanıyoruz.

Getirilecek her öneri bu anlamlı günü kutlama adına motivasyonumuzu arttıracaktır.

Murat BABADALI

*http://www.aaanet.org/issues/policy-advocacy/National-Anthropology-Day.cfm

Positive SSL