Anadoluvius turkae

Çankırı'da Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un başkanlığında yürütülen kazılarda 2015 yılında keşfedilen insanımsı maymun fosiline Anadoluvius turkae ismi verilmişti.

Çankırı Maymunu olarak da bilinen ve yaklaşık 8,7 milyon yıl öncesine tarihlendirilen bu yeni kuyruksuz maymun fosili hakkında, Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un liderliğindeki araştırma ekibi tarafından (Ayla Sevim-Erol, D. R. Begun, Ç. Sönmez Sözer, S. Mayda, L. W. van den Hoek Ostende, R. M. G. Martin & M. Cihat Alçiçek ) ortaklaşa olarak kaleme alınan makale, 23 Ağustos 2023'de Communications Biology isimli dergide "A new ape from Türkiye and the radiation of late Miocene hominines" başlığı ile yayınlandı.

Anadoluvius turkae

Anadoluvius turkae olarak adlandırılan bu fosil söz konusu insansı türlerin Avrupa'da ortaya çıkarak Afrika'ya yayıldığı hipotezini destekliyor.

Makalenin Communications Biology dergisinde yayınlanan tam metnine https://www.nature.com/articles/s42003-023-05210-5 linkinden ulaşılabiliyor.

Prof. Dr. Ayla Sevim Erol nezdinde söz konusu araştırmayı ve keşfi gerçekleştirerek ülkemiz antropologlarının adını uluslararası camiada duyuran tüm ekibi tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

Positive SSL