Prof. Dr. Nephan SARAN
(1924-2008)

 

Prof. Dr. Nephan SARAN 1924 yılında İstanbul’da doğdu. İlk öğrenimini İstanbul’da, orta öğrenimini ise Ankara’da tamamladı. 1947 yılında Ankara Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

İki yıl avukatlık yaptıktan sonra, Amerika’da St. Louis Üniversitesinde yüksek lisans öğrenimine devam ederek, Amerika Çocuk Mahkemeleri sisteminin Türk Ceza hukukuna tatbiki konusundaki teziyle 1955’de Master derecesini aldı. Yurda dönüşünde Siyasal Bilgiler Fakültesinde Asistanlık yapan Nephan SARAN, St.Louis Üniversitesinin sağladığı bir bursla tekrar yüksek lisans öğrenimine döndü ve adı geçen üniversitede “Anomie” konusunda hazırladığı bir tezle 1960 yılında Doktor ünvanını aldı.

Yüksek lisans öğrenimi döneminde Sosyal Antropoloji ile ilgilenen SARAN 1961’de yurda dönüşünde, o sırada yeni kurulan  Sosyal Antropoloji Kürsüsüne asistan olarak tayin edildi. Nephan SARAN adı geçen kürsünün kuruluş ve gelişmesinde Prof. Hart’ın yanında önemli hizmetlerde bulundu ve 1967 yılında da Doçent oldu. Doçentlik tezinin konusu “İstanbul Şehrinde Polis ile İlgisi Olan 18 Yaşından Küçük Çocukların Sosyo-Kültürel Özellikleri Hakkında Bir Araştırma” dır.

Nephan SARAN 1961''den itibaren Sosyal Antropoloji Kürsüsünde öğretim ve araştırma yapmış, haftada 16 saat kadar ders vererek, toplam öğrenci sayısı 400’ü bulan bu Kürsünün bütün yükünü tek başına taşımıştır. Nephan SARAN bu faaliyeti dışında İstanbul Teknik Üniversitesinde konferanslar vermiş, Kanada’da iç göçler konusundaki bir seminere katılmış, 1973 yılında da Illinois Üniversitesinde toplanan Uluslararası Antropoloji Kongresinde bir paneli yönetmiştir. 31.05.1976 tarihinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü, Sosyal Antropoloji Anabilim Dalında Profesör olmuştur.

Prof.Dr. Nephan SARAN 20.10.1987 tarihinde kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır.

1992 yılında İstanbul''da kurulan Antropoloji Derneği''nin kurucu başkanlığını yapmıştır.

(Prof. Dr. Nephan SARAN''ın II. Ulusal Antropoloji Kongresi''nin açılışında yaptığı konuşmayı izlemek için tıklayınız...)

29 Kasım 2008 tarihinde aramızdan ayrılan değerli hocamız İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığın''da toprağa verilmiştir.

Değerli Hocamız Prof. Dr. Nephan SARAN''ı rahmet ve saygı ile anıyoruz.

 

Prof. Dr. Nephan SARAN''ın Eserleri

1968: İstanbul Şehrinde Polisle İlgisi Olan Onsekiz Yaşından Küçük Çocukların Sosyo-Kültürel Özellikleri Hakkında Bir Araştırma (Doçentlik Tezi), İÜ Edebiyat Fakültesi Yayınları.

1968: İstanbul Şehrinde Polisle İlgisi Olan Onsekiz Yaşından Küçük Çocukların Sosyo-Kültürel Özellikleri Hakkında Bir Araştırma, Taş Matbaası.

1970: Hikmet Altuğ, Kazım Arısan, Özcan Köknel, Nephan Saran, Öğrenci Hareketlerinin Bilimsel Yönden Araştırılması,Edebiyat Fakültesi Matbaası.

1971: İstatistik El Kitabı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.
 
1975: Üniversite Gençliği "Öğrencilerin Sosyo-Ekonomik Yapısı ile Öğrenci Hareketlerinin Teorik ve Deneysel Seviyede Açıklanması ", İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.

1984: Köylerimiz, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.

1995: Antropoloji, İnkılap Kitapevi.

 Makale

(Prof.Dr. Nephan SARAN tarafından kaleme alınan "İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji ve Etnoloji Bölümünün Kuruluşu ve Bölümün Temel Politikası" başlıklı makalen iki bölüm halinde sitemizde yayınlanmıştır.

Makalenin birinci bölümüne ulaşmak için tıklayınız...

Makalenin ikinci bölümüne ulaşmak için tıklayınız...

Nephan SARAN 93 Yaşında! Sn. Tilbe SARAN'ın seslendirdiği doğum günü kutlama videosunu izlemek için tıklayınız...

Positive SSL